26. helmikuuta 2018

Hääbudjettien vertailusta

Kuten kaikki sen jo varmasti tietävät: häät maksaa. Tai sanotaanko kuitenkin näin, että juhlien järjestäminen maksaa. Oli kyseessä sitten valmistujaiset, pyöreiden ikävuosien juhlinta, tuparit tai vaikkapa kesäjuhlat, niin järjestelyihin menee aina rahaa. Se kuinka paljon kukakin haluaa mihinkin käyttää rahaa on nimenomaan omista mahdollisuuksista ja haluista kiinni. Yritän parhaani mukaan olla provosoitumatta, mutta taas kerran Facebookin hääryhmän keskusteluja lukiessa meinasi mennä niin sanotusti tunteisiin :D Miksi on ok kauhistella suuria budjetteja, mutta pieniä budjetteja ei? Tai oli budjetti mikä hyvänsä niin miksi ylipäänsä puida muiden raha-asioita kun voisi keskittyä omaan tekemiseen? Asiat kun harvoin edes ovat niin mustavalkoisia miltä voi vaikuttaa.

Mielestäni on kiva että budjettitietoja jaetaan. Sillähän tavalla minäkin pystyin alkuvaiheessa hahmottaa mitä häiden järjestäminen suunnilleen maksaa. Olen itsekin jo pariin otteeseen kirjoittanut tänne meidän budjettiasioistamme, mutten kuitenkaan yksittäisiä hintoja sen tarkemmalla tasolla. Voin hyvin kirjoittaa tarkempaakin jaottelua ja heittää summat niin sanotusti tiskiin, jos se jotakuta oikeasti kiinnostaa? Se tietysti tulee muistaa, että palveluntarjoajien kuten kuvaajien, hääpaikkojen jne. hinnat vaihtuvat sesongin ja vuoden mukaan, joten mikä hinta meille on annettu ei todennäköisesti enää myöhemmin päde.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on kuitenkin muistuttaa, ettei kaikki aina ole niin yksiselitteistä. Ennen budjetin kauhistelua suuntaan tai toiseen kannattaa miettiä mitä siihen oikeasti kuuluu. Toisilla budjetti voi olla xx €, mutta siihen ei sisälly vihkisormus ja häämatka. Tämä voikin herättää kysymyksen, että mistä se sormusraha sitten tulee ja miksei se ole budjetissa, jos sormus kuitenkin aiotaan hankkia? Terminähän budjetti tarkoittaa talousarviota, eli arviota tuloista ja menoista. Budjetti onkin tärkeä nimenomaan sen takia, että pysyy itse kärryillä siitä millainen oma maksukyky on ja paljonko on mahdollisuus säästää. 

Budjetin ilmoittaminen könttänä ei siis välttämättä kerro lukijalle mitään. Mekin voisimme periaatteessa ilmoittaa budjettimme monellakin tavalla. Yksi versio ilman sormusta ja häämatkoja, tai sitten toinen versio jossa budjettiin sisältyy aivan kaikki häihin liittyvä, kuten häämessut, kaasopalaverien tarjoilut, häämatkat, kiitoskorttien postimerkit... you name it. Kuten aiemmin olen kirjoittanut, ei meillä sinällään edes ole varsinaista budjettia. Meillä on säästösuunnitelma excelissä, johon olemme laskeneet paljonko pystymme ja haluamme häihin laittaa rahaa ilman, että joudumme taloudelliseen ahdinkoon tai ottamaan lainaa. Vaikka excelin summat saattavat joidenkin korvaan kuulostaa hurjilta, ei meitä kauhistuta yhtään käyttää häihin eli "yhteen päivään" niin paljoa rahaa. Me olemme valinneet toimia näin ja olemme laskeneet, että pystymme taloudellisesti toteuttamaan häämme tällä suunnitelmalla, ja se riittää. 

Pahoittelut tästä hieman ehkä kärkkäästä kirjoituksesta, mutta toivoisin tosiaan, että etenkin naiset osaisivat olla armollisempia toisillensa. Arvostelu kun ei ole pelkästään sitä että sanoo suoraan päin naamaa, vaan jatkuva ihmettely ja silmien pyörittely on yhtä lailla (piilo)arvostelua. Minä ainakin uskon ja toivon jokaisen saavan unelmiensa häät, oli budjetti mikä tahansa. Olen varmaan tietyllä tavalla hieman naiivi ja sinisilmäinen tässä asiassa, mutta mielestäni voitaisiin keskittyä siihen tärkeimpään, eli rakkauteen, ja unohtaa vertailu ja arvostelu!


10 kommenttia:

 1. Olen kyllä kanssasi pitkälti samaa mieltä. Toisaalta on ihan turhaa kenenkään ulkopuolisen kauhistella sitä loppusummaa, koska jokainen tekee omat valintansa budjettinsa suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Vaikka eipä häät varmasti ole se "ongelma", vaan raha ihan yleisellä tasolla. Tuntuu ettei siitä saisi puhua ja vaikka ihan hyvässä hengessä yrittääkin niin aina löytyy joku jonka mielestä käyttää tiettyyn asiaan joko liian vähän tai liikaa rahaa :D

   Poista
 2. Puhut asiaa. Ihmiset on kummallisia! Morsiamilla (sulhasilta en ole samanlaisia kommentteja koskaan nähnyt) on ilmeisesti sisäsyntyinen tarve arvostella toisten päätöksiä ja varsinkin hääbudjetteja. Mikä on minusta kummallista, tapahtuu tämä facebookissa vieläpä omalla nimellä. Mutta se on todellakin hääparin ihan oma asia, kuinka paljon oravannahkoja juhlien takia haluaa pöytään lätkiä, eikä siihen täysin ulkopuolisilla pitäisi olla nokan koputtamista. Me laitetaan juhliin varmasti suomalaisnäkökulmasta melkolailla keskimääräinen summa, mikä on iso kasa pätäkkää. Se ei ole tullut ilmaiseksi, vaan jokainen sentti on tienattu ja varojen karttumiseksi on tehty uhrauksia vapaa-ajan ja huvitusten suhteen. Ne rahat olisimme voineet käyttää jotenkin muutenkin, mutta me haluamme käyttää ne hääjärjestelyihin. Minusta ei kuitenkaan ole väärin, jos esim. parin vanhemmat kustantavat koko lystin. Heidän kohdallaan se sitten vain menee niin, eikä siinä ole sen kummemmin arvostelemista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Myönnän että itselläni taitavat nämä budjettikeskustelut päästä ehkä vähän liikaa ihon alle, mutta jotenkin vaan ärsyttää jatkuva raha-asioiden ihmettely.

   Olen myös samaa mieltä tuosta, että jos on itse työnteolla lantteja ansainnut niin pitäisi myös olla ihan oma päätös mihin ne käyttää.
   Toiset tosiaan haluaa matkustella, joku ostaa auton ja joku muuten vaan säästää tulevaisuutta varten. Kaikki ihan yhtä oikein. Kiva kuitenkin huomata, että muutkin ovat kyllästyneitä arvosteluun! Ehkä tässäkin asiassa mennään eteenpäin pienin askelin :)

   Poista
 3. Hyvä kannanotto!
  Mä en henkilökohtaisesti ymmärrä esim. Häät2018-ryhmässä toisinaan käytäviä "paljonko teillä on budjetti ja montako henkilöä"-keskusteluja. Ja kyllä, myönnän joskus miettineeni juttuja lukiessani että mikä järki on laittaa 20k yhteen päivään, mutta oon onneks osannut ravistella itteäni ja tajunnut että eihän se oo multa pois vaikka joku haluaa laittaa paljon rahaa haluamaansa asiaan.

  Raha ja sen käyttö on kyllä asia joka puhuttaa aina, mäkin vaan toivoisin että ne pahansuovat ja ihmettelevät mölyt pidettäisiin siellä omassa mahassa eikä oksennettaisi ilmoille. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep juurikin noita keskusteluja tarkoitin! Niitä on tosiaan hääryhmässä jatkuvasti ja mä en jotenkin vaan jaksa :D On kuitenkin ihan eri asia sanoa että jollakin menee 50 hengen häihin 5000 euroa kun toisella menee 10 000 euroa. Tuollainen kun ei kuitenkaan kerro häistä mitään kun ei tiedä mitä kaikkea budjettiin kuuluu. Siksi on mielestäni jopa töykeää arvostella ja sanoa ettei yhteen päivään voi laittaa niin paljon rahaa.

   Mutta olet niin oikeassa, että oli kyse häistä tai mistä vaan niin rahahan se on mikä aina puhuttaa. On kuitenkin eri asia pröystäillä ja esitellä tulojaan kun vain rehellisesti kertoa asioista :) Kiva huomata että ainakin täällä hääblogeissa on fiksua porukkaa ja hyvä henki! :)

   Poista
 4. Naulan kantaan! Mä olen miettinyt samaa, aika äkäsesti ja arvostelevasti lähdetään arvostelemaan muiden budjetteja! Kukin tyylillään, ihmisiä on monenlaisia ja niin myös tuloja ja rahareikiä sen mukaan. Jokainen arvostaa ja arvottaa eri asioita elämässä, joten siksi arvostelijat voisivat pitää mölyt mahassaan. Hääbudjettien laskutapoja on joka lähtöön, itse omasta mielestäni häämatka eikä sormukset kuulu ns. hääbudjettiin. Omasta mielestäni hääbudjetti on se määrä rahaa mikä menee itse juhlien järjestämiseen. Sen sijaan sormukset ovat avioliiton symboli ja häämatka se rentouttava osa häiden jälkeen. Toki jos puhutaan kaikista häihin liittyvistä kuluista lasketaan sormukset ja matka myös mukaan. :) Myös asioista mitkä jää käyttöön häidenkin jälkeen esim. hääkengät on eriäviä mielipitäitä, kuuluuvatko ne myös hääbudjettiin vai ei? Raha on aina huomiota herättävä topic, siitä ei päästä mihinkään ja arvostelijoita löytyy myös aina, oli asia mikä hyvänsä! Tärkeintä kuitenkin, että itse tiedostaa mikä on tärkeintä. Muiden mielipiteillä ei sillon ole väliä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri! Tapoja on nimenomaan niin monta kuin on keskustelijaakin :) Yritän kovasti olla ottamatta itseeni näissä asioissa ja ajatella ettei muiden mielipiteillä ole väliä, mutta silti alkaa jo hieman ärsyttää kun saa jatkuvasti olla selittämässä ja perustelemassa omia valintoja :D mutta kuten sanoit, se on juurikin tuo raha aiheena joka herättää keskustelua!

   Poista
 5. Hyvä, kun pidät omat rajasi. Kukin voi itse päättää, kertooko budjettia.

  Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita. Suomessa on välillä sellainen kulttuuri, että pitäisi piilotella, jos pystyy vaikka satsaamaan juhliin. Kurjaa, jos joutuu selitellä ihmisille.

  Me olimme yksissä häissä, joihin oli laitettu todella paljon rahaa. Vieraana tämä tietenkin ilahdutti: aivan ihanat ruoat, eri kulttuureista ruokia, vaikka minkälaista ohjelmaa jne. Eli sehän on ihana asia, jos pystyy laittamaan häihin hyvin rahaa. Ja onhan se monille valintakysymyskin, että mihin satsaa ja kuinka säästää. Kerrankos sitä mennään naimisiin!

  Helsingissä kaikki on kalliimpaa. Sekin on hyvä muistaa.

  Mutta kateus on toki sellainen, mikä varmasti aiheuttaa noita kommentteja. Tärkeää minusta, että voit tehdä omat valintasi, mitä kerrot - ja iloita tulevasta suuresta juhlasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on! Eikä minustakaan siis tunnu että me käyttäisimme mitenkään keskivertoa enemmän rahaa häihin, vaan ihan "normaali" summa. Näissä raha-asioissa kun tulee vaan vastaan se että mikä nyt sitten on kenellekin normaali :D Kaikki on niin suhteellista, joten juuri siksi vertailu ja arvostelu on turhaa. Kiitos fiksusta ja asiallisesta kommentista! :)

   Poista

Kiitos kun ilahdutit kommentillasi!