21. maaliskuuta 2017

Haaste nimeltä vieraslistan laadinta

Yksi yleisimmistä kysymyksistä häihin liittyen on tähän mennessä ollut se, kuinka suuret juhlat aiomme järjestää. Mehän siis aiomme kutsua noin 70 henkeä, joten en tiedä onko tuo nyt paljon vai vähän? Toiset järjestävät vain muutaman kutsuvieraan häitä ja joillekin puolestaan 120 vierasta on sopiva määrä. Eli onko meillä nyt siis pienet vai suuret häät, niin no, jotain siltä väliltä.

Keistä tuo 70 hengen poppoo sitten tulee koostumaan? Sanotaan että aika fifty-fifty sekä sukulaisista että kavereista. Emme tosiaan aio kutsua kuin lähimmät sukulaiset, joiden kanssa todella olemme tekemisissä. Olisi toki ihanteellista kutsua kaikki kaukanakin asuvat sukulaiset, mutta emme ole heidän kanssaan juurikaan tekemisissä, joten täytyy myöntää ettemme ole edes harkinneet heidän kutsumistaan. Mikäli juhlat olisivat suuremmat, voisimme toki heidätkin kutsua. Meille on kuitenkin alusta saakka ollut selvää, että tämä 70 henkeä on aika maksimi. Emme tietenkään päättäneet etukäteen mitään henkilömäärää, vaan lähdimme tekemään listaa sillä mentaliteetilla, että heidät kutsutaan, jotka todella haluamme juhliin ja keiden poissaolosta olisimme harmissamme. Pohdintojen seurauksena päädyimme juurikin tähän noin 70 vieraan listaan.

Tällä hetkellä listamme koostuu 37 sukulaisesta (lähinnä perheenjäsenet ja lähimmät serkut perheineen) ja 29 kaverista. Lisäksi listallamme on viisi alle 10-vuotiasta lasta, mutta emme ole vielä päättäneet aiommeko pitää lapsettomat häät vai emme. Minun mielestäni on todella ihanaa, että häissä on lapsia, enkä olisi hetki sitten voinut edes kuvitella pohtivani kutsuako lapsia vai ei. Juhlapaikkamme on kuitenkin sen verran "haastavassa" paikassa, että olen alkanut empiä. Juhlapaikan ympäristö/maasto ei ole kovin lapsiystävällinen ja juhlatila on sisältä niin kompakti, että sinne saattaa olla haastava mahduttaa lasten nurkkausta.

Lisäksi kyseessä on sinällään aikuisten juhlat, että baari aukeaa todennäköisesti heti ruokailun yhteydessä. Vaikka kaikki vieraamme ovatkin fiksuja enkä usko, että homma lähtee mitenkään lapasesta, ei silti ole kiva ajatus lapsista paikalla kun on alkoholia (niin paljon) tarjolla. Tietysti tämä kaikki on lasten vanhempien vastuulla, ja heilläkin varmasti on pelisilmää asian suhteen, mutta totta kai haluaisin vanhempienkin saavan juhlia rauhassa. Asiasta tekee todella ristiriitaisen se fakta, että rakas kummityttömme on siis häiden aikaan noin kaksi vuotias ja hänet tietysti toivomme mukaan juhlaan! Ei siis olisi kovin kiva kieltää muita lapsia tulemasta jos yksi tulee.

Täytyy myös myöntää, että hieman jännitän, miten meidän lähestymistapaamme tullaan lähipiirissä suhtautumaan. Tarkoitan siis sekä lasten että muiden sukulaisten kutsumista, ja kavereiden priorisointia ennen sukulaisia. Emme tietenkään halua pahoittaa kenenkään mieltä, mutta samalla toivoisimme ihmisten ymmärtävän, ettei kaikkia voi aina kutsua ja johonkin se raja on vedettävä. Kyse kun ei tosiaan ole mistään draamasta, vaan ihan siitä, että budjetti on rajallinen. Haluamme myös jokaisen vieraan oikeasti tuntevan itsensä tervetulleeksi, ja haluamme jutella päivän aikana jokaisen vieraan kanssa. Tämäkin olisi varmasti haastavampaa isoissa häissä.

Kavereiden rajaaminen on niin ikään osoittautunut luultua hankalammaksi. Itse olen koko ikäni harrastanut joukkuelajeja, ja suurin osa kavereista onkin niistä piireistä. Mielelläni kutsuisin toki heidätkin kaikki, mutta se tarkottaisi automaattisesti vähintään 20 henkeä lisää. Nousevana trendinähän on pitää kavereille erillinen juhla varsinaisen hääpäivän jälkeen. Emme kuitenkaan koe tuollaisen olevan meille sopiva vaihtoehto. Aiommekin kutsua siinä mielessä läheisimmät kaverit, joiden kanssa olemme säännöllisesti tekemisissä. Itselleni on myös tärkeää jokaisen kutsutun vieraan olevan siinä mielessä meille niin tärkeä, että ajattelee automaattisesti tulevansa häihimme, eikä kenenkään tarvitse "raivata" kalenteristaan tilaa juhlaamme varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun ilahdutit kommentillasi!